Wat begon als een simpel aquarium op zijn 15e, groeide uit tot een indrukwekkende carrière in aquascaping! Pavol Kulanda is vandaag een gevestigde naam in de internationale scene met indrukwekkende resultaten in onder andere IAPLC, KIAC, AGA en CBAP.
Zijn stijl? Een harmonieuze mix van Nature Aquarium- en diorama-technieken, waarbij natuurlijke elementen en levendige kleuren samenkomen. Hij experimenteert graag met hardscape, vooral met lokaal gevonden stenen en karaktervol drijfhout, en benadrukt het belang van gezonde planten als basis voor elk geslaagd scape.
Met een diepgewortelde passie en een continue zoektocht naar verbetering, blijft Pavol inspireren binnen de aquascaping-community. Zijn verhaal bewijst dat met toewijding en een artistieke visie, een aquarium veel meer kan zijn dan alleen een leefomgeving voor vissen.
Farewell, 2023 © Pavol Kulanda
Wanneer werd je voor het eerst gepassioneerd door aquascaping?
Ik hou al van jongs af aan vissen. Een paar vrienden introduceerden me in de hobby en gaven me op mijn 15e een klein aquarium van 60 cm. Ik was meteen gefascineerd! Door de jaren heen heb ik verschillende gezelschapsaquaria gehad, maar ook Malawi-cichliden, die ik ook kweekte. Pas toen ik later discusvissen begon te houden, begon ik ook waterplanten in mijn aquariums te introduceren. Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik prachtige Nature Aquariums tegen van Takashi Amano en andere getalenteerde aquascapers. Dat was het moment waarop ik besloot mijn benadering te veranderen naar een meer artistieke vorm van aquascaping. Ik heb altijd mijn aquarium zo mooi mogelijk willen maken en aquascaping als kunstvorm leek het perfecte middel om dat te bereiken.
Voor mij moet een aquarium niet alleen dienen als huisvesting voor vissen, maar ook een pronkstuk zijn in elk huis, iets waar het hele gezin, vrienden en bezoekers van kunnen genieten – zelfs als ze geen affiniteit hebben met het houden van vissen.
In 2017 nam ik voor het eerst deel aan een aquascapingwedstrijd met een ongebruikelijke Juwel Trigon 190. Sindsdien doe ik jaarlijks mee aan wedstrijden.
Hoe zou je jouw kenmerkende stijl omschrijven?
Mijn stijl is waarschijnlijk het beste te omschrijven als een hybride van de Nature Aquarium-stijl, waarbij ik klassieke Nature Aquarium-elementen combineer met diorama-technieken. Ik houd ervan om een breed scala aan kleuren en texturen zo natuurlijk mogelijk te mengen. Mijn stijl blijft zich ontwikkelen terwijl ik nieuwe stijlen en technieken verken.
Wat zijn je belangrijkste interesses binnen aquascaping?
Het creatieve proces inspireert me het meest: het bouwen van een nieuwe lay-out, nieuwe technieken uitproberen en leren. Want ik leer nog steeds! Het meest ontspannende aspect van de hobby is voor mij het bouwen van de hardscape. Dara kan ik uren in opgaan.
Riverflow, 2023 © Pavol Kulanda
QUICK FACTS
Wat is je favoriete houtsoort voor hardscape?
Alles wat past bij het idee, maar ik ben dol op mangrovehout en iron wood.
Met welk type steen werk je het liefst?
Lokale Ierse stenen, omdat ze gratis zijn en ook prachtig.
Wat is het ideale aquariumformaat voor jouw ontwerpen?
120x60x45 cm – het biedt voldoende ruimte om een indrukwekkende lay-out te maken.
Is er een plantensoort die je steeds weer gebruikt in je ontwerpen?
Veel! Ik hergebruik veel planten die zich bewezen hebben in mijn ontwerpen. Varens, anubias, rotala’s, enzovoort. Kleine anubias-soorten zijn terug te vinden in elk aquarium dat ik gebouwd heb.
Wat is je favoriete vissoort?
Zonder twijfel discusvissen vanwege hun majestueuze schoonheid. Maar tegenwoordig ook elke aquascaping-vriendelijke vis die goed in scholen zwemt en makkelijk te fotograferen is. Paracheirodon simulans is een van mijn favorieten omdat hij in bijna elk aquascape goed tot zijn recht komt en geschikt is voor bijna elk formaat aquarium.
Rolling Hills, 2024 © Pavol Kulanda
PERSOONLIJKE VRAGEN
Hoeveel planning en visualisatie gebruik je bij het creëren van een aquascape?
Ik laat me vaak inspireren door de natuur tijdens mijn wandelingen. Soms krijg ik ideeën door het materiaal dat ik tot mijn beschikking heb. Ik werk liever met een trial-and-error-benadering dan met een vooraf bepaald ontwerp.
Wat trekt je aan in hout als hardscape-element?
De karaktervolle uitstraling van verweerd drijfhout en de warme, aardse tonen die contrasteren met de planten. Ik geniet ervan om verschillende houtsoorten en wortels te combineren om een jungle- of bosachtige sfeer te creëren.
Hoe creëer je diepte en perspectief in je aquascapes?
Door gelaagdheid! Een hoog substraat aan de achterkant helpt om een 3D-effect te creëren. Grote elementen vooraan en kleinere naar achteren zorgen voor perspectief.
Wat is de grootste uitdaging in aquascaping?
Originaliteit. Er zijn al zoveel aquascapes gemaakt dat het moeilijk is om iets echt nieuws te bedenken.
Hoe belangrijk is feedback van de community?
Essentieel! We leren door met elkaar in gesprek te gaan. Veel van onze vrienden in de hobby zijn ook de juryleden bij wedstrijden.
Wat is een veelgemaakte beginnersfout?
Een te kleine hardscape gebruiken of te weinig planten, wat dan weer algenproblemen kan veroorzaken.
Welke rol speelt waterchemie in jouw aanpak?
Ik test alleen TDS. Ik verlaag onze harde kraanwater-TDS van 250 ppm naar 120 ppm met osmosewater, zodat planten beter groeien en algen minder kans krijgen.
Als je een nieuw aquascaping-hulpmiddel zou kunnen uitvinden, wat zou het zijn?
Een mos-trimtool die tegelijkertijd knipt én verzamelt!
Forest in the wind © Pavol Kulanda
PAVOL'S TOP TIPS
|
BIOLeeftijd: 42 jaar
Social media: Instagram: @pavolkulanda - Facebook: @NIAquascaping |